Най-популярнoто име на книгите-игри у нас Димитър Славейков или Майкъл Майндкрайм в интервю за knigi-igri.com


Интересът и отдадеността на автора към логическите задачи, говорят за успехите му. Това което го отличава от повечето хора е страстта, която влага в работата си. За първата си книга-игра „Изпитанието”, както и за много други интересни и впечатляващи неща, четете в следващите ни редове.


Янчо Кунев:
Здравей Мишо. Радвам се, че прие поканата ни за интервю, за което ти благодаря. Да започнем с няколко думи за увлеченията ти по жанра „книга-игра”, както и за идеята и замисълът на първата ти книга игра „Изпитанието”?
Димитър Славейков:
Не бих казал, че съм увлечен по жанра книга-игра. Харесаха ми първите две книги-игри на Любо Николов и нищо друго след тях. Написах „Изпитанието”, защото се чудех дали мога да напиша нещо по-добре от тези две книги-игри. А също и защото смятах, че след тях на пазара се появиха няколко български и западни боклуци, които с лекота мога да надмина. Тъкмо те ми дадоха самочувствие, че мога да напиша книга-игра, която има шанс да бъде издадена.


Я.К.: Да поговорим малко и за псевдонима Майкъл Майндкрайм. Как ти хрумна?
Д.С.: Не исках да звучи като нормално англоезично име, затова избрах „по-шантава” фамилия. Взех Майкъл от „Кръстникът” (любима книга, любим герой), а Майндкрайм е от един албум на Куинсрайк: „Operation: Mindcrime” (любим албум на любима група).


Я.К.: Всеки един автор е уникален сам по себе си, в своята творческа дейност, и изобщо, като начин на мислене, вкусове, идеали и пр. Ти като такъв, на какво наблягаш. Кое е загадъчното или т.нар, особеното, което те отличава от останалите автори на жанра?
Д.С.: Всички сме като снежинките: уникални. Наблягах на логическите задачи, схемите, дневниците и системите, понеже в това бях много по-добър от другите – заради математическата гимназия и строителния университет, както и заради увлеченията ми по игра на шах и бридж, както и решаване на логически задачи.

Моят принос към жанра може да се изчерпи с две неща: спортните книги-игри и начините за оценка на играта.

Нещо, което ме отличава от повечето хора е страстта, която вкарвам във всичко, с което се захвана сериозно.


Я.К.: Как гледат колегите ти на онази възвишеност, която изтъкваш в книгите си?
Д.С.: Никога не съм изтъквал „възвишеност”, когато съм говорел за своите книги-игри. Изтъквах, че другите, от бездарие или мързел, си вършат работата калпаво. Самоизтъквах собствените си усилия да си върша работата максимално добре. След време, препрочитайки повечето си книги-игри, вече не съм убеден, че трябваше да правя второто – почти всичките ми произведения можеха да бъдат по-добри, а сред тях има и откровено слаби. Не че не съм се старал, просто не съм бил достатъчно добър.


Я.К.: Компютърните игри сложиха края на този вид жанр. В момента се правят опити отново да бъде съживен, така да се каже. Сподели своята гледна точка?
Д.С.: Не съм съгласен, че компютърните игри сложиха край на книгите-игри. Краят дойде, защото БАРД бяха алчни, другите бяха малко или повече некадърни, не се инвестираха пари в производство на книги-игри дори в годините, когато те носеха големи печалби, а за капак и авторите не бяха на добро ниво. Тук включвам и себе си, разбира се, при това на първо място сред виновниците. Все пак, щом имам претенции да съм най-добрия автор на книги-игри в България, трябва да поема най-голяма част от отговорността на авторите за упадъка на жанра.

В момента се правят аматьорски опити за издаване на книги-игри, които според мен няма да доведат до възраждане на жанра. Просто някои хора ще си доставят удоволствие, след което всичко ще приключи.

Вероятно е възможно да се възроди жанра, но някой по-грамотен от мен в бизнес въпросите трябва да открие начин книгите-игри да носят добри печалби. Или чрез наливане на пари в жанра да се привлекат специалисти – това теоретично е възможно, но на практика не знам кой би поискал да го прави. Шейховете и олигарсите си играят със спортни отбори, много по-як гъдел е.


Я.К.: В момента пишеш ли?
Д.С.: Не, от 12 години не съм написал нито ред художествена литература или книга-игра.


Я.К.: И за финал какво ще пожелаеш на читателите на нашият сайт?
Д.С.: Да се радват на живота.

Все още няма коментари!

Публикувай коментар

  • CAPTCHA Image   Кликнете тук, ако неможете да разпознаете кода.
  • (Моля, въведете текста от картинката по-горе. Големината на буквите не е от значение.)

  • Поддържани икони: :) ;) :D :( ;( :* :P :|
  • Позволени маркери: <a> <i> <b> <em> <u> <s> <strong> <code> <pre> <p>
  • Всички други маркери ще бъдат игнорирани, освен ако са в <pre> (използвайте тези за блокове от кодове)
  • Външните линкове ще имат добавен rel="nofollow" атрибут